|

Nemiri u Francuskoj na Dan Bastilje, zahtijeva se ostavka Emmanuela Macrona

Nemiri u Francuskoj na Dan Bastilje, zahtijeva se ostavka Emmanuela Macrona
21
M.A.
14.7.2019. u 16:25
20
komentara
21

dijeljenja
Francuski državni praznik Dan Bastilje, koji se obilježava 14. jula svake godine, nije prošao glatko za predsjednika Emmanuela Macrona, jer su ga desetine demonstranata izviždali i zahtijevali njegovu ostavku uoči velike vojne parade u centru Pariza.
Brojni okupljeni počeli su da bijesne na Macrona nekoliko trenutaka prije nego što se njegova kolona pojavila na aveniji Champs Elysees u nedjelju popodne. Agencija Ruptly je snimila ljude kako zvižde i mantraju "Macron, ostavka" na francuskom jeziku.

Neki su se vidjeli kako mašu francuskom državnom zastavom, dok su predsjednik i njegova pratnja krenuli niz ulicu kako bi pozdravili počasnu gardu. Demostranti su bili okruženi, iako na početku nisu došli u kontakt, s desecima policajaca koji su nosili opremu za nerede.

U jednom trenutku, međutim, situacija je eskalirala, a policija je bila prinuđena upotrijebiti suzavac tokom manjih sukoba u centru Pariza. Nejasno je koliko je žutih prsluka bilo prisutno jer su na ovaj nacionalni dan bili pozvani da ne nose svoja prepoznatljiva obilježja.

Prijavljeno je da je policija na glavnoj vojnoj paradi, u aveniji Champs Elysees, uhapsila vođe protesta, Erica Droueta, Maxime Nicolle i Jeromea Rodriguesa. U poslijepodnevnim satima situacija se dodatno zakomplicirala pošto je zabilježen još veći broj nezadovoljnih građana koji je došao u sukob s policijom.

Ovi neredi dolaze samo dan nakon što su žuti prsluci ponovo izašli na ulice u subotu obilježavajući 35. uzastopnu sedmicu nacionalnog protesta protiv politike Emmanuela Macrona.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...