Opremljen moćnim oružjem
0

Nemilosrdni "Anđeo smrti" dolazi po talibane

Sarajevo-x.com
Američke i britanske trupe u Afganistanu su počele koristiti smrtonosni avion kako bi porazile talibanske pobunjenike u Afganistanu, objavio je "Daily Mail".

Avion specijalnih snaga AC-130 Hercules, nazvan "Anđeo smrti" ("Angel of Death") izgleda kao obični avion koji prevozi savezničke trupe, ali tu se njegova "naivnost" završava. Ovaj avion nosi moćnu haubicu Howitzer 105 mm koja sa visine od jednog kilometra zastrašujućom paljbom uništava svoje mete.

Hercules se može bez problema spustiti na samo 24 metra iznad borbenog polja i biti potpuno operativan. Montirana haubica Howitzer, koju inače koriste trupe na tlu, ispaljuje 10 projektila u minuti. Kao podrška Howitzeru su postavljena još tri Gatlinga kalibra 25 mm koja ispaljuju čak 7.500 metaka u minuti, te sa Howitzerom čine smrtonosnu kombinaciju.

Kada kamera koja je montirana na donjem dijelu trupa uoči metu, ona šalje koordinate na ekran avionskog kompjutera i "Anđeo smrti" kreće u svoj smrtonosni pohod.

Kako bi se ublažio trzaj prilikom ispaljivanja projektila, haubica je postavljena na šine pričvršćene na strukturu aviona.

Nakon što se izda naredba za paljbu, haubica ispali projektil krećući se po šini, a hidraulični sistem koji ublažava trzaj je vraća u početni položaj kako bi bila spreman za novu metu. Projektil sadrži 2,72 kg eksploziva TNT, a brzina mu je 472 m/s. Projektili mogu uništiti zgradu a šrapneli ubijaju sve u radijusu do 1,3 km.

Oružje se koristi u borbi britanskih snaga protiv najopasnijih talibanskih boraca. "Anđeo smrti" ima dvanaest članova posade, a njihov specijalni avion može u zraku ostati dvanaest sati i najveći je borbeni avion na svijetu. Na avion je moguće utovariti nekoliko hiljada projektila od kojih je svaki težak 18 kg. Howitzer je jako precizan i ima senzore koji ga štite od projektila. Tokom borbene misije, avion nosi deset tona municije. Piloti se koriste specijalnim radarima koji prate mete. Radari su također opremljeni noćnim senzorima.

Avion je opremljen i dvama rotirajućim topovima pod nazivom Vulcan kalibra 20 mm, koji ispaljuju 7.200 metaka u minuti.

Senzori i kamere povezani sa haubicom daju stvarnu sliku komandantu paljbe.

Razornu moć ovog aviona upotpunjuje i manji top Bofors kalibra 40 mm koji je montiran pored Howitzera.