Antivladine demonstracije
182

"Nema oprosta za anđela uništenja": Masovni protesti protiv Netanyahua širom Izraela

N. V.
(Foto: EPA-EFE)
Hiljade demonstranata izašlo je u subotu na ulice u izraelskim gradovima Tel Avivu, Jerusalemu, Cezareji, Raanani i Herzliji, tražeći oslobađanje svih talaca koji se drže u Gazi i da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu smijeni s dužnosti.

Demonstracije održane u ulici Kaplan u Tel Avivu također su pozvale na hitno održavanje općih izbora. Na videosnimku skupa vidi se kako policajci pokušavaju gurati demonstrante te kako koriste vodeni top da ih rastjeraju.

"Niko ne odlazi! Marširaćemo u Jerusalem i ostati tamo, dok se vlada ne raspusti", pisalo je na jednom transparentu.

U odvojenom skupu održanom na Trgu talaca u Tel Avivu, preživjeli iz zarobljeništva Hamasa pozvali su izraelske vlasti da odmah vrate kući sve taoce koji se još drže u Gazi.

Oslobođena taoca Aviva Siegel, čiji suprug Keith Siegel ostaje u Gazi, pozvala je izraelske vlasti da "preuzmu odgovornost" i ulože više napora u oslobađanje njenog supružnika i drugih talaca koje drži Hamas i druge militantne grupe u Pojasu.

Izraelska policija je na kraju dana saopćila da su uhapsili 16 osoba u Tel Avivu tokom velikih protesta zbog toga što su ometali saobraćaj i blokirali puteve.

Forum talaca i nestalih porodica naveo je u saopćenju od subote da će skup sljedeće sedmice biti premješten u Jerusalem ispred Knesseta, izraelskog parlamenta.

U obalskom gradu Cezareji, demonstranti su obišli policijske barikade kako bi marširali prema Netanyahuovoj rezidenciji, uzvikujući: "Nema oprosta za anđela uništenja" i "nema oprosta za neuspjehe i napuštenost".