Francuska
0

Nema državljanstva onima koji prisiljivaju žene da nose burku

FENA
Muškarci koji prisiljavaju svoje supruge da nose burku koja pokriva cijelo tijelo, ne bi trebalo da dobiju francusko državljanstvo, smatra francuska ministrica pravde Michelle Alliot-Marie.

Učestvujući u jednoj debati o potrebi da se zabrani nošenje burke, Alliot-Marie je rekla da "postoji jedan broj osnovnih vrijednosti kojih se moramo čvrsto držati".

  • Naprimjer, neko ko traži francusko državljanstvo, a njegova žena nosi integralni veo, je neko ko očigledno ne dijeli vrijednosti naše zemlje, kazala je za TV stanicu LCI.

Ministrica je objasnila da nošenje burke predstavlja problem koji koči integraciju i narušava vrijednosti Francuske, a posebno ljudsko dostojanstvo.

Prošle godine, jedan francuski sud odbio je da odobri državljanstvo zabrađenoj Marokanki jer se, kako je navedeno u obrazloženju, njeno radikalno poštovanje islama kosi s vrijednostima francuskog društva.

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy izjavio je da burke nisu dobrodošle u sekularnoj državi kakva je Francuska, ali se nije upuštao u raspravu da li treba zabraniti nošenje integralnog vela.

Komisija sastavljena od 32 poslanika iz različitih političkih stranaka trebalo bi da u toku idućeg mjeseca donese mišljenje o eventualnoj zabrani burke.