Njegova smrt pokrenula val nasilja
0

Nema dokaza da je Mark Duggan pucao na policajce

SRNA
Mark Duggan
Mark Duggan
Britanski istražitelji saopštili su večeras da nema dokaza da je Mark Duggan pucao na policajce prije nego što je nastradao kada je pripadnik snaga reda upotrijebio svoje oružje.

Duggan (29), čija je smrt izazvala prve nemire u Totenhemu, preminio je od ranjavanja jednim metkom, saopštila je policijska komisija za žalbe.

   Istražitelji navode da su balističke provjere pokazale da "nema dokaza da je pucano iz pištolja pronađenog na licu mjesta". Pripadnici snaga reda intervenisali su u uvjerenju da su ljudski životi dovedeni u opasnost.

   Ključni svjedok, vozač taksija kojim je Duggan putovao, tek treba da ispriča svoju verziju događaja. Britanski mediji prenose da je on i dalje u ozbiljnom šoku.

   Oko 16.000 policajaca izaći će večeras na ulice Londona u pokušaju da spriječe ponavljanje nereda, pljački i paljenja objekata kakvi su se dešavali u prethodne tri noći. Radnje u pojedinim dijelovima grada su zatvorene.

   Premijer David Cameron sazvao je za sutra sjednicu parlamenta kao odgovor na nasilje u Londonu, koje se prelilo u ostale gradove.

   Povrijeđeno je 111 policajaca, uhapšene su 563 osobe, a krivične prijave podnese su protiv 105 lica.
   Policijski zvaničnici upozorili su da će u slučaju nastavka nasilja biti uprebljeni plastični meci, što se do sada nije nikada dogodilo tokom smirivanja nereda u Londonu.