Svijet
0

Nelson Mandela će biti ispraćen uz plemenske rituale

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Starješine plemena Xhosa pripremaju se za tradicionalni plemenski ispraćaj Nelsona Mandele u duhovni svijet.
Porodica je insistirala da obredi budu dio službe u nedjelju u okviru koje će biti inkorporirane formalnosti državne i vojne sahrane.

Xhosa rituali uključuju klanje dva vola, jednog prije nego tijelo dođe iz Pretorije u Qunu, a druga na jutro sahrane. Kralj abaThembu klana će ponuditi svoje pozdrave mrtvim i ukloniti njihov gnjev, te na taj način pripremiti Mandelin put.

"Mandela će biti poslan u spiritualni svijet i tako će biti dobrodošao u svijet predaka. Ovo radimo i da se on ne bi ljutio", rekao je Nokuzola Mndende, učenik afričke religije.

Od plemenskih starješina traže se savjeti pa čak i onda kada umru, a blizu polovine Južnoafrikanaca praktikuje afričke religije, pa čak i oni koji redovno prisustvuju kršćanskim služenjima.

Kiša uporno pada, a organizatori su napravili veliki bijeli šator kako bi VIP gosti ostali suhi.

"Mislim da javnost iz Mthathe nije uključena. Osiguranje je preveliko. Osjećamo se izdvojenim jer je njegovo tijelo u Union buildingsu a tamo ne možete doći. Samo želimo biti uključeni jer je on došao odavde", rekao je jedan od građana.



Očekuje se da će se u subotu formirati ljudski lanci duž puta kojim će Mandelino tijelo proći. Sahrana će biti održana u nedjelju ujutro.