Uznemirujuće
101

Nekoliko mrtvih i stotine povrijeđenih u sukobu izraelske vojske i Palestinaca

Klix.ba
(Foto: AFP)
Najmanje sedam osoba je poginulo, a 365 je povrijeđeno u sukobu između izraelske vojske i palestinskih demonstranata na granici između Pojasa Gaze i Izraela, javlja Russia Today.

Palestinsko ministarstvo zdravstva je saopćilo da ima žrtava na protestima održanim u petak poslijepodne. Izraelska vojska je ispaljivala bojevu municiju, gumene metke i suzavac prema demonstrantima tokom sukoba.

Hiljade Palestinaca se okupilo duž granice na masovnom šestosedmičnom protestu pod nazivom "Veliki povratak" koji je počeo u petak tokom obilježavanja Dana zemlje. Taj dan se obilježava u znak sjećanja na šest ubijenih nenaoružanih civila 1976. godine, koje su ubili izraelski vojnici.

Hamas je saopćio da će u demonstracijama učestvovati 100.000 Palestinaca. Demonstracije se poklapaju s jevrejskim blagdanom Pesahom koji obično prate tenzije u regiji.

Demonstranti traže pravo na povratak palestinskih izbjeglica na zemljište koje sada pripada Izraelu. Protesti će kulminirati u maju kada Izrael slavi 70. godišnjicu svoje nezavisnoti, što Palestinci nazivaju Nakba (katastrofa).

Palestinski aktivisti su podigli šatorska naselja uz podršku Fataha i Hamasa na pet lokacija duž granice. U tim šatorima su i bolnice, zone za medije, toaleti, a imaju i tekuću vodu te struju.

"Poslali smo više od 100 strijelaca koji su povučeni iz svih vojnih jedinica, uglavnom iz specijalnih snaga. Ako životi budu u opasnosti, postoji dozvola za otvaranje vatre", saopćila je izraelska vojska.

Hamas je upozorio da će biti reakcija na bilo kakve izraelske provokacije.

"Ne želimo vidjeti krvoproliće, želimo miran protest. Ako bude izraelskih provokacija i ako Izraelci namjerno povrijede demonstrante ili naše ljude, žestoko ćemo odgovoriti", poručeno je iz Hamasa.