|

Nekoliko mrtvih i stotine povrijeđenih na granici Venecuele

Nekoliko mrtvih i stotine povrijeđenih na granici Venecuele
2
F
FENA
24.2.2019. u 11:39
52
komentara
2

dijeljenja
Nekoliko mrtvih i stotine povrijeđenih na granici Venecuele Foto: EPA-EFE
Nekoliko osoba je poginulo, a stotine su povrijeđene u sukobu demonstranata i vojske na granicama Venecuele. Socijalistički režim i dalje odbija humanitarnu pomoć, a Washington najavljuje "mjere“.
Brazilski informativni portal G1 prenosi da su još tri osobe poginule na granici Venecuele i Brazila. Pozivajući se na medicinsko osoblje u Venecueli, taj portal piše da su oni stradali od vatrenog oružja u pograničnom gradu Santa Elena de Ujaren, a da je trinaest osoba ozlijeđeno i prebačeno u Brazil na liječenje.

To se navodno dogodilo u noći s petka na subotu kada su demonstranti pokušali ukloniti barikade koje je na cestu postavila vojska. Demonstranti su, prenosi portal dalje, zapalili zgradu koju koristi vojska na što je odgovoreno suzavcem. Ti navodi se za sada ne mogu neovisno provjeriti.

U petak su na granici dvije južnoameričke zemlje stradale dvije osobe u sukobu s venecuelanskom vojskom. Socijalistički predsjednik Nicolas Maduro je u četvrtak naredio zatvaranje granice s Brazilom, kao što je ranije učinio s Kolumbijom, kako bi blokirao konvoje humanitarne pomoći pri ulasku u zemlju.

Madurov režim negira očiglednu humanitarnu krizu i vidi humanitarnu pomoć kao neku vrstu trojanskog konja kojemu je cilj podriti njegovu vlast. Stoga je Maduro prekinuo diplomatske odnose s Kolumbijom nazivajući tamošnju vlast fašističkom i optužujući je za agresiju. Diplomatskom osoblju susjedne zemlje dana je 24 sata da napusti Venecuelu.

Prethodno je četrnaest kamiona s humanitarnom pomoći iz Kolumbije upućeno na različite granične prijelaze ka Venecueli. Demonstranti su uspjeli probiti barikade na dva pogranična mosta nakon čega je policija reagirala suzavcem. U sukobu demonstranata i vojske ozlijeđeno je blizu 300 osoba. Zapaljena su najmanje dva kamiona koja su dospjela na teritorij Venecuele.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...