Proglašeno upozorenje
58

Nekoliko gradova u Italiji uvelo restrikcije u saobraćaju zbog velikog zagađenja

A. B.
Lombardija (Foto: Shutterstock)
Lombardija (Foto: Shutterstock)
Desetak gradova u Italiji ograničilo je saobraćaj automobilima kako bi smanjili emisiju ugljendioksida i zagađenje zraka.

Kako piše Reuters, već dugo sunčani periodi sa malo kiše i slabim vjetrom doveli su do povećanog zagađenja zraka širom Italije, a upozorenje zbog smoga proglašeno je u više od 60 općina.

Torino, grad na sjeveroistoku zemlje i sjedište italijanskog giganta autoindustrije Fiata, zabranio je vožnju automobilima starijim od sedam godina, a isto to je uradilo još i 11 općina u Pijemontu.

Gradovi u Lombardiji, uključujući Milano, objavili su slične mjere u srijedu, ali su ih privremeno obustavili s obzirom na to da zbog štrajka radnika u javnom gradskom prijevozu stanovnici ne bi mogli napustiti grad.

"Milano je okružen planinama, pa se, uz vremenske uslove poput današnjih, kad nema vjetra, zrak zadržava u sredini kotline", rekao je inžinjer Renato Grampa.

Južnije, u Firenci, glavnom gradu Toskane, i sedam obližnjih gradova zabranjeno je automobilima koji najviše zagađuju izlaziti na ceste sljedećih pet dana.

Indeks kvaliteta zraka (AQI) pokazuje da je Italija bila jedna od najzagađenijih zemalja zapadne Evrope u srijedu.