{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Neke istočnoevropske zemlje će u naredne dvije godine doživjeti krah"

S
31.8.2010. u 20:31
0
18
"Neke istočnoevropske zemlje će u naredne dvije godine doživjeti krah"
0
"Neke istočnoevropske zemlje će u naredne dvije godine doživjeti krah"
Kenneth Rogoff (Foto: AP)
Nekoliko istočnoevropskih zemalja u naredne dvije ili tri godine doživjeće potpuni finansijski krah, upozorava Kenneth Rogoff, profesor Univerziteta u Harvardu.
Rogoff je za bečki "Profil magazin" rekao da neće sve istočnoevropske zemlje preživjeti rebalanse državnih budžeta.

On je naveo da su najugroženije zemlje Ukrajina, Rumunija i Mađarska, ali je dodao i da nije moguće tačno predvidjeti koje će zemlje doživjeti "havariju", a koje će uspjeti da "prežive" budžetske brodolome.

Rogoff je naglasio da je i situacija u Austriji u u drugom dijelu ove godine kritična upravo zbog njenih bliskih veza sa istočnom Evropom čija bi se "podrhtavanja" mogla znatno osjetiti i u Austriji.

On je dodao da će mamutski paket pomoći Grčkoj samo odgoditi, ali ne i riješiti problem sa kojim se ova zemlja suočava. Profesor Rogoff dodaje da je pomoć Grčkoj, ipak, bila neophodna jer bi njen bankrot za sobom povukao i Španiju, Portugal i Irsku, čime se EU ne bi mogla istovremeno baviti.

Rogoff dodaje da se Grčka za godinu ili dvije više neće moći nositi sa MMF-ovim uslovima, ali da će "MMF uprkos kritikama, toj zemlji i dalje davati novac". Prema njegovim riječima, "MMf-u će u jednom trenutku prekipjeti, nakon čega će Grčka potpuno propasti".

On naglašava da MMF, dok god učestvuje u podršci budžeta istočnoevropskih zemalja, tim zemljama onemogućava stvaranje vlastitog finansijskog suvereniteta, ali da "to neće zauvijek trajati" i tada će početi propast nekih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: