Stuart Seldowitz
32

Nekadašnji američki savjetnik iz dejtonskih pregovora maltretirao prodavca i vrijeđao muslimane

S. M.
Stuart Seldowitz
Stuart Seldowitz
Stuart Seldowitz, koji je radio u američkoj Upravi za Južnu Aziju Vijeća za nacionalnu sigurnost pod predsjednikom Barackom Obamom, snimljen je kako optužuje prodavača u fast foodu u New Yorku da je "terorista".

Lobistička grupa prekinula je veze s bivšim savjetnikom bivšeg predsjednika Baracka Obame nakon što su se pojavili snimci na kojima se vidi kako čovjek daje islamofobične komentare i upućuje prijetnje radniku na fast food štandu u New Yorku.

On je također bio viši savjetnik tokom pregovora u Dejtonu koji su doveli do sklapanja mirovnog sporazuma 1995. godine.

Video snimci, koje je na X (bivši Twitter ) objavio student Univerziteta Kolumbija, pokazuju kako Stuart Seldowitz pita radnika: "Da li si silovao svoju kćer kao što je to učinio Muhamed?" i rekavši da ubijanje 4.000 palestinske djece "nije bilo dovoljno".

Kada je čovjek ponovo kazao da ne govori engleski, Seldowitz ga je nazvao neznalicom i nastavio s uvredama.

"Mukhabarat u Egiptu će dobiti tvoje roditelje. Da li se tvom ocu sviđaju njegovi nokti? Vadiće ih jednog po jednog", nastavlja, dok mu čovjek kome se obraća više puta govori da ode i kaže da ne govori engleski.

"Reci mi zašto da idem? Stojim ovdje. Ja sam Amerikanac. To je slobodna zemlja. Nije kao Egipat", govori Seldowitz. On daje instrukcije čovjeku da se "nasmiješi za mene" dok drži telefon.

Seldowitz je bio vršilac dužnosti direktora Uprave za Južnu Aziju Vijeća za nacionalnu sigurnost pod Obamom i bio je zamjenik direktora/viši politički službenik u Uredu američkog State Departmenta za Izrael i Palestine od 1999. do 2003.

U skorije vrijeme, bio je predsjedavajući za vanjske poslove u službi za odnose s vladom Gotham Relations.

U utorak popodne, Gotham je na Twitteru saopćio da je prekinuo veze sa Seldowitzom.

"Gotham je prekinuo sve veze sa Stuartom Seldowitzom, osobom koja godinama nije doprinijela našem radu. Snimak njegovih postupaka je odvratan, rasistički i ispod dostojanstva standarda koje primjenjujemo u našoj firmi", navodi se u saopćenju. Njegova stranica je također uklonjena sa web stranice firme.

Portparol njujorške policije rekao je da je policija upoznata sa snimcima i da "prati situaciju".