Svijet
32

Neka bude svjetlo: Tmurni norveški grad prvi put obasjan zimskim suncem

Klix.ba
(Foto: AFP)
Tmurni norveški industrijski grad Rjukan prvi put u historiji obasjale su zimske sunčeve zrake i to zahvaljujući ogledalima koja su postavljena na planini.

Rjukan se nalazi u dolini u regiji Telemark. S obzirom na to da je zimi sunce veoma nisko, svjetlost u periodu od septembra do marta ne dopire do tog gradića okruženog planinama.

Godinama su mještani željni sunca namjenski izgrađenom žičarom odlazili do vrha planine kako bi uživali u zrakama sunca, ali sada je tome došao kraj. Helikopterima su postavljena tri ogromna ogledala na planini, 450 metara iznad gradića. Poznata i kao heliostati, ova ogledala dizajnirana su da prate kretanje sunca i reflektuju njegovu svjetlost direktno na glavni gradski trg.

Zanimljivo, ova ideja nije nova. Čak prije 100 godina predlagao ju je jedan radnik obližnje hidroelektrane.

"Zaista je nevjerovatan osjećaj stajati na trgu i osjećati toplotu sunca. Ovo je posebna draž za djecu", kazao je gradonačelnik grada Steinar Bergsland za Daily Telegraph.

Inače, sličan projekt uspješno je proveden 2006. godine u selu Viganella u sjevernoj Italiji.

Ogledala, koja kontroliše računar, prate sunčevu putanju kako bi pronašla najbolji ugao za refleksiju njegove svjetlosti. Ugrađeni su i solarni paneli kako bi osigurali energiju potrebnu za automatsko pranje i pomjeranje ogledala.