{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici otkrili "Sveti gral" zelene ekonomije

2.8.2013. u 15:02
0
12
Naučnici otkrili "Sveti gral" zelene ekonomije
0
Naučnici otkrili "Sveti gral" zelene ekonomije
Naučnici smatraju da su otkrili "Sveti gral" zelene ekonomije dizajniravši fabriku za proizvodnju hidrogena koji izvlače iz vode pomoću sunčevog svjetla.
Univerzitet u Coloradu predviđa niz ogledala koja će fokusirati sunčevo svjetlo u centralni toranj visok stotinjak metara.

Toranj će se zagrijavati do temperature od nekih 1.350 °C, što je dovoljno da oslobodi hidrogen iz pare, uz pomoć metalnih oksida.

"Dizajnirali smo nešto što je drugačije od ranijih metoda i nešto što se do sada smatralo nemogućim. Razdvajanje vode na elemente pomoću sunčevog svjetla je Sveti gral održive ekonomije vezane za hidrogen", rekao je vodeći naučnik Alan Weimer.

Hidrogen se može koristiti kao gorivo za automobile, proizvodnju toplote te proizvodnju i skladištenje energije.

Naučnici su u listu Science objasnili kako njihova fabrika radi na istom principu kao što i lupa izaziva vatru.

"Možemo koncentrisati sunčevo svjetlo sve do velikih vrelina, a zatim tu temperaturu iskoristiti za hemijske reakcije. Iako lako možemo zagrijati vodu i iznad 1.350 stepeni, želimo je grijati do najniže moguće temperature, kako bi se ove reakcije ipak pojavile. Veće temperature mogu izazvati rapidna termalna širenja i kontrakcije, što bi izazvalo štetu i na hemijskim materijalima i na reaktorima", kaže Christopher Muhich, jedan od članova naučnog tima.

Količina proizvedenog hidrogena ovisi o količini metalnog oksida, kombinacije željeza, kobalta, aluminija te zraka i pare.

Funkcionalan sistem zahtijeva više ovakvih tornjeva, okruženih ogledalima. Komercijalizacija ovakvih reaktora mogla bi se desiti tek kada budu pogodni ekonomski uslovi, tvrdi Weimer.

"Morale bi postojati određene novčane kazne za ispuštanje ugljika u atmosferu, a fosilna goriva morala bi još poskupjeti", dodao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: