Ekološki problemi
49

Nedostatak kiše i snijega već doveo do suše u dijelovima Italije, Milano se guši u smogu

F. H.
Fotografija iz jula prošle godine, prošlogodišnje suše doprinose krizi
Fotografija iz jula prošle godine, prošlogodišnje suše doprinose krizi
Pokrivač smoga prekriva Milano, prazni rezervoari na Siciliji, a proizvodnja vina je pala u Pijemontu jer nedostatak kiše diljem Italije pogoršava zagađenje i izaziva suše.

Automobili koji koriste benzin zabranjeni su u utorak na cestama u Milanu i osam drugih gradova diljem Lombardije nakon što je industrijska regija sjeverne Italije zabilježila visoke razine zagađenja česticama koje su opasne po zdravlje.

Regija, u kojoj se nalaze mnoge farme intenzivnog uzgoja stoke, također je zabranila uobičajeno prskanje životinjskog otpada po poljima, što je praksa koja uzrokuje visoko onečišćenje nitratima.

Sjeverna Italija već se godinama svrstava među najzagađenija područja u Evropi. Dio problema Lombardije je geografski,- nalazi se u kotlini između planina, što znači da je slabo prozračena. Ali borci za čisti zrak kažu da se ovaj hendikep prečesto koristi kao izgovor vlasti za visoke razine onečišćenja zraka. Visoke razine čestica zabilježene su i u glavnom gradu Rimu.

Regije diljem Italije pate od suše ili ozbiljnog nedostatka padavina. Razine snijega pale su i u Alpama i na Apeninima.

Talijanski ekvivalent snježne vode, ekvivalentna količina vode pohranjene u snježnom pokrivaču, ovog je mjeseca smanjena za 64 posto u usporedbi s prethodnom godinom, prema istraživačkoj zakladi CIMA.

Manjak padavina pogoršava ionako tešku situaciju, nakon prošlogodišnjih toplinskih valova koji su smanjili razine akumulacija i povećali potrošnju vode.

Sicilija je ranije ovog mjeseca proglasila prirodnu katastrofu zbog suše, dok je na otoku Sardiniji poljoprivrednicima ograničena količina vode koju smiju koristiti.

Tamošnje razine rezervoara pale su za 23 posto u poređenju s prosjekom u posljednjih 14 godina.

Južne regije Puglia i Basilicata također trpe, a udruga poljoprivrednika Coldiretti ovog je vikenda upozorila da su visoke temperature rano probudile hiljade pčela. To ugrožava oprašivanje nekih usjeva jer pčele nisu usklađene s razdobljem cvatnje biljaka s kojih skupljaju pelud.

U međuvremenu je Pijemont na sjeverozapadu zatražio od ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak da proglasi prirodnu katastrofu zbog suše u regiji, rekavši da je utjecala na vinograde i uzrokovala "značajne" padove u proizvodnji vina.

Stručnjaci kažu da klimatske promjene potaknute ljudskom aktivnošću povećavaju intenzitet i učestalost ekstremnih vremenskih događaja, kao što su toplinski valovi, suše i šumski požari.

Emisije koje zagrijavaju planet, uglavnom izgaranjem fosilnih goriva, porasle su posljednjih godina. Naučnici kažu da se u ovom desetljeću trebaju smanjiti za gotovo pola.