"Nema osnova"
7

Neće biti istrage zbog videoskandala Heinza-Christiana Strachea

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski tužitelj neće pokrenuti istragu zbog skandala u čijem centru se našao čelnik Slobodarske partije (FPO) Heinz - Christian Strache, javlja radio Oesterreich 1.
"Nema dokaza da je počinjeno krivično djelo i nema osnova za pokretanje istrage zbog sadržaja snimka", kazao je državni tužitelj nakon što je analiziran skandalozni snimak koji je zamjenika kancelara Heinza - Christiana Strachea koštao njegove funkcije.

Generalni sekretar Ministarstva pravosuđa Christian Pilnacek ranije je upozorio da postoje samo isječci snimka, što onemogućava procjenu cjelokupnog konteksta onoga što se događalo.

Velika politička kriza odvijala se u Austriji u petak nakon što su njemački listovi Spiegel i Suddeutscher Zeitung objavili video na kojem se vidi kako Strache i još jedan član njegove desničarske populističke FPO, Johann Gudenus, razgovoraju sa ženom koja je tvrdila da je "nećakinja ruskog oligarha".

Razgovarali su o tome kako ta žena može podržati njihovu kampanju tokom općih izbora 2017. godine u Austriji u zamjenu za buduće privilegije u dobivanju vladinih ugovora u području građevinarstva.

Jedna od stvari na dnevnom redu bila je njena kupovina većinskog udjela u tabloidnim novinama kako bi ga iskoristila kao platformu za promoviranje FPO-a.