Akcija specijalne službe
0

Nećak Fetullaha Gulena uhvaćen u inostranstvu i odveden u Tursku

G. M.
Fetullah Gulen
Fetullah Gulen
Turske sigurnosne službe uhvatile su nećaka Fetullaha Gulena negdje u inostranstvu i vratile ga u Tursku, objavili su lokalni mediji. Selahaddin Gulen optužen je za pripadnost zabranjenoj organizaciji na čijem je čelu njegov ujak, prenosi BBC.

U objavi nije rečeno gdje je uhapšen. No, njegova supruga Serriye, učiteljica u Keniji, rekla je u videu na društvenim mrežama da je njen suprug nestao u Nairobiju početkom maja.

Turska novinska agencija Anadolija objavila je fotografiju Gulena s lisicama na kojoj su turske zastave sa svake strane. Iz medija nisu rekli je li njegovo zarobljavanje, koje je izvela turska Nacionalna obavještajna organizacija (MIT), izvršeno u dogovoru s Kenijom.

Fetullah Gulen je optužen za organiziranje neuspjelog vojnog puča 2016. godine u kojem je ubijena 251 osoba, a povrijeđeno više od 2.000. Obojica muškaraca porekli su bilo kakvu umiješanost u pokušaj ustanka.

Sljedbenici Fetullaha Gulena smatraju duhovnim vođom, a ponekad ga opisuju i kao drugog najmoćnijeg čovjeka Turske. Gulenov pokret vodi mrežu škola i dobrotvornih organizacija u SAD-u.

Turske vlasti Gulenov pokret smatraju terorističkom organizacijom, nazvavši ga Fetullahistička teroristička organizacija (FETO).