{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne rušimo socijalnu državu"

F
6.4.2011. u 13:35
0
1
"Ne rušimo socijalnu državu"
0
"Ne rušimo socijalnu državu"
Herman van Rompuy (Foto: AFP)
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso stali su u utorak u odbranu svog odgovora na ekonomsku krizu u Evropskoj uniji koji se temelji na strogim mjerama štednje, a koji su zastupnici Evropskog parlamenta ocijenili neprimjerenim.
"Neki strahuju da je riječ o rušenju socijalne države i socijalne zaštite", rekao je Van Rompuy zastupnicima u Strasbourgu. "Nipošto... Riječ je o očuvanju tih temeljnih aspekata evropskog modela."

"Želimo osigurati da naše ekonomije budu dovoljno konkurentna za stvaranje radnih mjesta i održanje blagostanja naših građana", dodao je.

Barroso, koji je Evropskom parlamentu podnio izvješće o nedavnom samitu EU-a posvećenom "sveobuhvatnom odgovoru" na krizu, istakao je da je Evropska komisija tražila socijalno osjetljiviji pristup, prebacivši krivicu na države članice koje su blokirale njene prijedloge.

"Komisija se jako borila da se stavi veći naglasak na socijalne aspekte i obrazovanje (u strategiji 'Evropa 2020')", rekao je. Dodao je da je europeizacija javnog duga već dugo cilj, a "euroobveznice su predložene prije 30 godina."

U pogledu prijedloga da bi banke morale platiti svoj dio tereta, Barroso je rekao: "Zauzeo sam se za porez na finansijske transakcije na G20... ali to je odbacio velik broj naših partnera iz G20. Sada o tome razgovaramo na evropskom nivou."

"Budimo iskreni. Nekoliko država članica tome se odlučno protivi. One neće pristati", rekao je.

Barroso je istaknuo također da se Komisija zauzima za niže kamate na zajmove Grčkoj i Irskoj.

"Ponosan sam na činjenicu da smo Komisija i ja podržali ideju da se smanje kamate koje plaća Grčka i sada činimo isto za Irsku jer je to pravedno", kazao je. "Ne možemo nametati troškove koje bi grčki ili irski građani teško platili".

Barroso je ipak priznao da strahuje da se Evropa dijeli na one koji imaju i one koje nemaju. Istaknuo je kako želi "izbjeći Evropu podijeljenu na sjever i jug ili centar i periferiju."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: