The Financial Times
0

Ne požurivati Hrvatsku u Evropsku uniju

FENA
The Financial Times se, u uredničkom komentaru u srijedu, osvrće na približavanje Hrvatske članstvu u Evropskoj uniji i primjećuje da je napredak na tom putu narušen aferom Sanader, erupcijom jednog od najvećih skandala u toj zemlji od kako je postala nezavisna država.

Financial Times smatra da Evropska unija Hrvatskoj ne bi trebalo da odobri pristup u svoje redove sve dok se na zadovoljavajući način ne izbori s korupcijom. To nikako ne znači da Hrvatska ne pripada Evropskoj uniji. Naprotiv. Ali jedna od osobenosti Evropske unije, nastavlja list, počiva u tome da je njen uticaj na članove daleko jači dok su izvan nje nego kada se nađu u njoj. Ta osobenost je, u situaciji kada neke zemlje treba nagnati da provedu krupne reforme, očito slaba tačka Evropske unije.

Bugarska i Rumunija, koje su i jedna i druga imale problema u uspostavljanju vladavine prava, postale su članice Evropske unije 2007. godine kada je njihov program borbe protiv korupcije još uvijek bio u toku. Od tada su, primjećuje Financial Times, na tom polju ostvarile tek neznatan napredak. Pouka je da se s problemima te vrste daleko bolje razračunava prije nego što se pojede mrkva članstva.

Pa ipak, nastavlja Financial Times, najveću opasnost preuranjenog prijema Hrvatske u redove Evropske unije leži u tome da bi još jedno neuspjelo pridruživanje moglo da okrene Uniju protiv daljeg širenja. A to bi bila sramota.

Politika proširenja Evropske unije je, smatra londonski dnevnik, jedan od njenih najvećih uspjeha. Ta politika je omogućila uspostavljanje demokratije i vladavine prava u zemljama čija je historija obilovala autokratijom i nestabilnošću.

Jasno je da je Evropska unija zainteresovana da se načela demokratije i vladavine prava ukorijene širom Balkana. Požurivanje članstva Hrvatske ne bi smjelo da taj širi strateški cilj dovede u opasnost. Ako želi da se, bez pojavljivanja pomenutih problema, priključi Evropskoj uniji, Hrvatska mora da pokaže da raspolaže snažnim mehanizimima za borbu protiv korupcije u javnom sektoru ali i voljom da ih primjeni.

Mjerodavna istraga o navodnim kriminalnim radnjama Iva Sanadera je, konstatuje na kraju Financial Times, neophodan ali ne i dovoljan uslov za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Zagreb mora da uvjerljivo i odsječno pokaže da je za sobom ostavio rasprostranjenu kulturu korupcije i nekažnjivosti.