|

"Ne bude li pregovora, i SAD će priznati Palestinu"

"Ne bude li pregovora, i SAD će priznati Palestinu"
0
F
FENA
27.12.2010. u 10:05
15
komentara
0

dijeljenja
"Ne bude li pregovora, i SAD će priznati Palestinu" Benjamin Ben-Eliezer (Foto: AFP)
Izraelski ministar industrije, trgovine i rada Benjamin Ben-Eliezer izjavio je u nedjelju da "sama egzistencija" Izraela ovisi od obnove mirovnih pregovora, upozorivši da bi Palestinci mogli zadobiti podršku širom svijeta, između ostalog i SAD-a, za nezavisnu državu prije postizanja mirovnog sporazuma.
"Ne bih bio iznenađen ako bi u roku od godine dana cijeli svijet podržavao palestinsku državu, uključujući i SAD. Onda ćemo se pitati gdje smo bili i šta smo radili", istakao je taj ministar, koji je iz Laburističke stranke lijevog centra.

"Moramo učiniti sve što je moguće da vodimo dijalog s Palestincima, čak i po cijenu zamrzavanja izgradnje naselja na nekoliko mjeseci", rekao je Ben-Eliezer na sjednici vlade, prenijele su agencije.

Nekoliko latinoameričkih država nedavno je priznalo Palestinu u granicama iz 1967. godine kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu s Jerusalemom i pojas Gaze.

Evropska unija je saopćila da će čekati odgovarajuće vrijeme, reagirajući na pritisak Palestinaca, i naglasila da država treba biti rezultat pregovora, a ne jednostranih akcija. Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da samo mirovni pregovori mogu do toga dovesti.

Izrael i Palestinci započeli su direktne pregovore 2. septembra u Washingtonu nakon deset mjeseci zastoja, ali su pregovori propali nakon samo tri sedmice od istekao izraelskog moratorija na izgradnju u židovskim naseljima na okupiranim teritorijima.

Palestinska strana neće da se vrati za pregovarački stol dok se moratorij ne obnovi, a Sjedinjene Američke Države nisu uspjele uvjeriti Izrael da na to pristane.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...