Pisac Elie Wiesel
0

"Ne bih plakao da Ahmadinejad bude ubijen"

FENA
Ellie Wiesel (Foto: Reuters)
Ellie Wiesel (Foto: Reuters)
Poznati pisac, preživjeli u holokaustu, Elie Wiesel, kritikovao je u utorak iranski režim, povodom peticije u kojoj se osuđuje predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinjad.

Peticiju je uz Wiesela potpisalo gotovo 50 nobelovaca, a bit će objavljena na čitavoj strani više novina, među kojima i u New York Timesu, prenijeli su izraelski mediji.

  • Sigurni smo da predsjednik Irana, svjetski prvak u poricanju holokausta, planira da uništi jevrejsku državu i izazove katastrofu u čitavom svijetu, rekao je Wiesel u intervjuu za izraelski vojni radio, najavivši da će nastojati da peticija stigne do što više ljudi.

Istovremeno je ocijenio da je Ahmadinejad "opasan jer otvoreno tvrdi da želi da uništi državu Izrael, da istrebi još šest miliona Jevreja".

  • Ne bih plakao ako bih čuo da je Ahmadinejad ubijen, dodao je Wiesel, označivši iranskog predsjednika "patološkom opasnošću za svjetski mir".

Wiesel je također kritikovao izvještaj komisije UN-a o sukobu između izraelske vojske i Hamasa u pojasu Gaze prošle zime, u kome se obje strane optužuju za ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti.

O autoru izvještaja, južnoafričkom sudiji i bivšem tužiocu Haškog tribunala Richardu Goldstoneu, također Jevreju, Wiesel je rekao da ga zna godinama i da smatra da je morao da odbije da predvodi komisiju zbog antiizraelskog mandata na osnovu kog je osnovana.

  • Ne mogu da vjerujem da su izraelski vojnici ubijali ljude ili pucali na djecu. To jednostavno ne može biti i Goldstone je sigurno morao dobro da razmisli prije nego što je preuzeo ulogu u takvom tijelu, kazao je Wiesel.