Nova pobjeda
41

Nayib Bukele je apsolutni kralj El Salvadora: Opozicija je smrvljena, a bande su u strahu

V. K.
Nayib Bukele sa suprugom nakon objavljenih rezultata (Foto: EPA-EFE)
Nayib Bukele sa suprugom nakon objavljenih rezultata (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik El Salvadora i političar prilično neobičnih manira Nayib Bukele osvojio je novi mandat na čelu ove latinoameričke države, a pobjedu je, kao što se očekivalo, posebno proslavio na društvenim mrežama.
Izbori koji su održani u nedjelju potvrdili su apsolutnu dominaciju Bukelea u ovoj državi.

"Niko prije pet godina, kada je Bukele prvi put pobijedio na izborima, nije zamišljao da će Bukele postati svemoćni predsjednik. Sada je obnovio svoj mandat do 2029. godine. Opoziciju je pretvorio u pepeo. Moć ima šest slova i zove se Bukele", piše El Pais.

Svoju pobjedu na izborima komentirao je i Bukele koji je, naravno, likovao nad rezultatima opozicije.

"Ovo je pobjeda s najvećom razlikom između prvog i drugog mjesta u historiji. Opozicija je smrskana", poručio je Bukele.

Nakon nove pobjede na izborima Bukele je govorio i za BBC te je odgovorio na pitanja da li će mijenjati sigurnosnu politiku koju su obilježili otvoreni ratovi sa bandama na ulicama El Salvadora.

"Pomalo mi je zabavno kada ljudi kažu: 'Oh, u El Salvadoru hapse ljude, a neki su nevini. Malo sam zbunjen jer se pitam da li se u Velikoj Britaniji hapse samo oni koji su krivi ili ponekad policija uhapsi i nevine?", poručio je predsjednik ove države.

Priznao je kako je policija u El Salvadoru napravila par grešaka, ali je isto tako naglasio kako je 7.000 uhapšenih već pušteno.

"El Salvador je od najopasnijeg mjesta na svijetu pretvoren u najsigurnije mjesto na zapadnoj hemisferi. To nije mali podvig. To se ne radi lako. Niko na svijetu to nije učinio tako brzo i čisto kao mi. Uradili smo to bez civilnih žrtava", rekao je Bukele za BBC.

Pobjedu na izborima, Nayib Bukele je znao proslaviti i na društvenim mrežama po kojima je naročito postao poznat s obzirom na to da je svoj rad građanima predstavljao upravo putem Facebooka, Instagrama i platforme X.

Nakon izbora, Bukele je podijelio niz čestitki koje su mu uputili brojni svjetski zvaničnici, a posebno je izdvojio onu koju mu je uputio američki državni sekretar Antony Blinken.

"Čestitamo izabranom predsjedniku Salvadora na izbornoj pobjedi. Radujemo se nastavku davanja prioriteta dobrom upravljanju, inkluzivnom ekonomskom prosperitetu, garancijama pravičnog suđenja i ljudskim pravima u El Salvadoru", navodi se u pismu Blinkena.