"Tekst pretjeran"
1

Naučnik: Nema dokaza za buđenje supervulkana u Bonu

SRNA
Naučnik koji se bavi vulkanima Erik Klemetti rekao je da nema nikakvih dokaza da će vulkan ispod jezera Laacher blizu Bona eruptirati u dogledno vrijeme, kako su prethodno objavili mediji.

Klemetti je istakao da je tekst iz Daily Maila pretjeran, navodeći da nema dokaza da se taj vulkan aktivira svakih 10.000 do 12.00 godina, i da se argument "intervala" ne može koristiti kao dokaz "da će vulkan brzo eruptirati".

   S druge strane, on pobija i dramatičan navod iz članka kako mjehurići koji se vide na jezeru, a koji su "proizvod" ugljen-dioksida iz magmatske komore, označavaju "buđenje vulkana". "To naravno, Laacher radi već stotinama godina", tvrdi Klemetti, istakavši da su kaluđeri davno na tom mjestu umirali od gušenja zbog ugljen-dioksida.

   On je istakao da je mjehuriće zbog istog razloga na jezeru vidio i prije pet godina kada je tamo bio. To je sigurno dokaz da se ugljen-dioksid probija, "ali on pasivno izlazi uvijek i bez razloga", što ne može biti dokaz da se vulkan "sprema eruptirati", kaže Klemetti.

 Daily Mail je objavio da supervulkan Laacher blizu Bona pokazuje "znakove buđenja" što bi moglo dovesti do razaranja širokih razmjera, masovne evakuacije, te možda i do kratkotrajnog hlađenja Zemlje zbog toga što bi pepeo blokirao sunčevu svjetlost.