Istraživanje WHO-a
60

Naučnici upozoravaju da će širenje ptičje gripe biti "krivac" za novu pandemiju u budućnosti

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grip je i dalje najveća prijetnja po globalno zdravlje, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) strahuje od širenja ptičje gripe. Naučnici ističu i da je influenca najvjerovatniji krivac za nove pandemije u budućnosti.

Međunarodna studija, koja će biti objavljena naredne sedmice, otkriva da 57 posto epidemiologa i virusologa vjeruje da će neki soj ptičjeg gripa uzrokovati narednu pandemiju.

Uvjerenje da je gripa najveća pandemijska prijetnja zasnovano je na dugoročnom istraživanju koje pokazuju da taj virus stalno evoluira i mutira.

"Svake zime je sezona gripe. Mogli bismo da ih objasnimo kao male pandemije. One su manje ili više kontrolisane jer različiti sojevi koji iz izazivaju nisu dovoljno virulentni, ali to neće biti tako", kaže Jon Salmanton-García sa Univerziteta u Kelnu.

Više od 21 posto naučnika, koji su dio ovog istraživanja, vjeruje da će uzrok nove pandemije također biti virus - nazvan bolest "X" - koji još nije poznat nauci. Smatraju da će to biti još neotkriveni mikroorganizam koji će se iznenada pojaviti, baš tako što je to bio slučaj i sa covidom.

Neki naučnici, otprilike oko 15 posto njih, smatra da SARS-COV2 i dalje predstavlja prijetnju i da će neki njegov budući soj izazvati pandemiju.

Druge smrtonosne mikroorganizme, poput lasa, nipa, ebola i zika virusa, kao ozbiljne prijetnje identifikovalo je tek jedan do dva posto učesnika studije.

"Influenca je ostala najveća prijetnja u smislu njenog pandemijskog potencijala u očima velike većine naučnika", dodaje Salmanton-García.

Prošle sedmice, WHO je upozorila na zabrinjavajuće širenje H5N1 soja influence koji je uzrokovao milione slučajeva ptičjeg gripa širom planete. Njegovo širenje počelo je 2020. godine i dovelo je do milionskih smrti ili ubijanja živine, ali i uginuća miliona divljih ptica.

Nedavno, virus se proširio i na sisare, uključujući stoku, a slučajevi su primijećeni u 12 američkih država, zbog čega se strahuje od širenja na ljude. Što više vrsta sisara virus uspje da zarazi, to ima više šansi da evoluira u soj opasan po ljude, piše Guardian.

Vezani članci