Naučnici tvrde: Otopilo se 97 posto leda s Grenlanda

F
FENA
25.7.2012. u 20:34
9
15
Naučnici tvrde: Otopilo se 97 posto leda s Grenlanda
9
Naučnici tvrde: Otopilo se 97 posto leda s Grenlanda Led na Grenlandu se ubrzano topi
Naučnici kažu da se ubrzano počeo topiti led s Grenlanda, ali ne znaju što je tačno uzrok.
Satelitske snimke pokazuju da se u svega četiri dana količina otopljenog leda popela s 40 na nevjerojatnih 97 posto. To se već događalo u historiji, pa naučnici trebaju utvrditi je li riječ o prirodnoj pojavi ili posljedici globalnog zatopljenja, prenose agencije.

Normalna je pojava da se u ljetnim mjesecima oko polovina Grenlanda topi. Dio otopljene vode zadrži se na ledenoj površini, dok se dio izgubi u okeanu. Međutim, ove godine dogodila se iznimka. I to velika.

Količina otopljenog leda dramatično se povećala. Sudeći prema podacima dobivenim putem satelita velika površina Grenlanda topi se brže od očekivanog. U samo četiri dana količina otopljenog leda u sredini jula popela se na 97 posto.

Naučnici još rade na otkrivanju uzroka ovog topljenja leda. Ne znaju radi li se o masivnom topljenju leda koji će rezultirati smanjenjem ledenog pokrivača i porastu nivoa mora.

Son Nghiem, iz NASA-inog Jet Propulsion Labaratory iz Pasedene, prošle sedmice je analizirao podatke prikupljene satelitom Oceansat-2 kada je primjetio nešto neobično.
Podaci su pokazivali da se većina Grenlanda topi neopisivo brzo.

- Ovo su stvarno nevjerojatni podaci i na prvu nisam znao radi li se o kakvoj pogrešci u očitavanju snimaka ili o stvarnim podacima, rekao je Nghiem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: