Jesu li pouzdani?
71

Naučnici prenijeli loše vijesti Trumpu i Bijeloj kući o testovima na antitijela

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Neki od najboljih američkih naučnika prošle sedmice informisali su Bijelu kuću o testiranju na antitijela. Kako piše CNN, vijesti nisu bile baš najbolje, budući da postoje problemi s dostupnošću i pouzdanošću testova.

Testovima na antitijela se provjerava je li osoba prije bila zaražena COVID-19, što pokazuje da je imala virus i sada bi mogla biti imuna na njega, piše CNN.

Trump je 5. aprila za medije izjavio da je testiranje na antitijela veliki napredak. Pet dana kasnije, potpredsjednik Mike Pence kazao je da će "vrlo brzo imati test na antitijela koji će Amerikanci moći primjeniti kako bi utvrdili da li su ikada imali koronavirus".

No, u telefonskom pozivu 6. aprila članovi Stalnog odbora za nastale zarazne bolesti i zdravstvene prijetnje Nacionalne akademije nauka rekli su članovima ureda za nauku i tehnologiju Bijele kuće da postoje problemi s dostupnošću i pouzdanošću testova.

Američka agencija za hranu i lijekove ublažila je svoja pravila, pa sada kompanije mogu prodavati testove na antitijela bez davanja validnih podataka koji pokazuju da oni zapravo djeluju.

Nekoliko dana nakon telefonskog poziva, naučnici sa NAS-a napisali su pismo Bijeloj kući uvjeravajući ih o kvaliteti testova na antitijela.

Na rezultate testova na antitijela "treba gledati kao na sumnjive sve dok se ne provodu rigorozne kontrole, jer metode detekcije antitijela mogu značajno varirati", navodi se u pismu.

Drugo, postoje dobri testovi, ali oni još nisu široko dostupni i lako dostupni u cijeloj zemlji. Treće, nije sasvim jasno da imati antitijela na COVID-19 znači da zaista imate imunitet i da se nećete ponovno zaraziti.