Odabrali stranu
15

Naučni časopis Nature se nikada nije uplitao u politiku, a sada je podržao Bidena

A. B.
Joe Biden, Ilustracija: Shutterstock
Joe Biden, Ilustracija: Shutterstock
Ugledni naučni časopis Nature do sada se nikada nije uplitao u politiku, ali je ove godine odlučio podržati demokratskog kandidata Joea Bidena na izborima za predsjednika SAD-a.

Osudili su izjave Donalda Trumpa o nizu pitanja, uključujući njegov "katastrofalan" odgovor na pandemiju koronavirusa.

Časopis je naveo da ne mogu stajati po strani i dopustiti da nauka bude potkopana. Dodali su da je Bidenova vjera u istinu, nauku, dokaze i demokratiju zapravo dovela do toga da bude jedini izbor u novembru za predsjednika SAD-a.

Istaknuto je i to kako je "nezamislivo" da se Trump povukao iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) usred pandemije, istovremeno izrazivši kritiku i o njegovom prešutnom podržavanju bijelih nacionalista u SAD-u.

Dodali su da do sada nijedan američki predsjednik nije u tolikoj mjeri napadao i potkopavao toliko vrijedne institucije poput naučnih agencija, medija, sudova, Ministarstva pravde pa čak i izbornog sistema.

"Trump tvrdi da je Amerika na prvom mjestu, ali je u svom odgovoru na pandemiju pokazao da je na prvo mjesto stavio sebe, a ne državu", naveli su.

Nadalje, časopis smatra da Trumpov pristup ubrzava klimatske promjene, a s druge strane, Biden podržava nauku, sarađuje sa suparnicima i mogao bi poništiti štetu nanesenu međunarodnim odnosima SAD-a.

Naglasili su kako je Trump imao katastrofalan pristup pandemiji i da shodno tome nikada nije poštovao preporuke i pravila nadležnih institucija i stručnjaka.

"U najranijim danima pandemije Trump je odlučio ne izraditi sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za povećanim brojem testiranja i traženjem kontakata, te jačanjem zdravstvenih ustanova. Umjesto toga, opovrgao je i javno ismijavao naučno utemeljene zdravstvene smjernice koje su postavili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kada je riječ o nošenju maski i držanju fizičke distance", naveli su.

Objašnjavajući svoj stav, Nature je rekao da će "jedno od najopasnijih naslijeđa ove administracije biti sramotno uplitanje u zdravstvene i naučne agencije".

Ovaj potez je posljednji u nizu istupa protiv Trumpa uoči izbora 3. novembra od inače nepristrasnih institucija.

Scientific American, prvi put u svojoj 175 godina dugoj historiji, također je podržao Bidena, a The New England Journal of Medicine osudio je Trumpa, ali nije direktno podržao nijednog kandidata.