"Steadfast Noon"
66

NATO započeo redovnu nuklearnu vježbu, borbeni avioni letjet će i iznad Hrvatske

V. K.
NATO savez započeo je redovnu nuklearnu vježbu "Steadfast Noon" u kojoj će, u trenažnim letovima iznad južne Evrope, učestvovati do 60 aviona.

Kako je naglašeno, manevri će uključivati 13 savezničkih zemalja kao i brojne avione, uključujući američke bombardere B-52 koji će u sklopu vježbe stići iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Letovi će se ove godine odvijati iznad Hrvatske, Italije i Sredozemnog mora. Učestvuju konvecionalni mlazni avioni, avioni za nadzor i avioni zaduženi za punjenje goriva", saopćeno je iz NATO-a.

Povodom početka vježbe oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Naša vježba će pomoći da se osigura kredibilitet, efikasnost i sigurnost našeg nuklearnog odvraćanja. To šalje jasnu poruku da će NATO štititi i braniti sve saveznike", poručio je Stoltenberg.

Vježba će uključivati borbene avione koji su sposobni da nose nuklearne bojeve glave, ali ovaj put neće uključivati 'žive' bombe. Vježba nije pvoezana sa aktuelnim događajima, a najveći dio obuke održavat će se najmanje 1.000 kilometara od ruskih granica.

"Strateški koncept NATO-a jasno kaž e da je osnovna svrha NATO-ovih nuklearnih sposobnosti očuvanje mira, sprečavanje prisile i odvraćanje agresije", ističu iz NATO-a.

Prema zvaničnom planu, predviđeno je da vježbe traju do 26. oktobra.