Nema povjerenja
67

NATO usvojio plan za nuklearni rat protiv Rusije u slučaju napada, Moskva burno reagirala

G. M.
Sjedište NATO-a u Briselu (Foto: Shutterstock)
Sjedište NATO-a u Briselu (Foto: Shutterstock)
Šefovi obrana zemalja članica NATO-a dali su zeleno svjetlo za novu veliku strategiju o tome kako pobijediti Rusiju u bilo kojem potencijalnom sveobuhvatnom sukobu.

Iz Moskve je rečeno da se tim potezom dokazuje da blok predvođen SAD-om nije otvoren za poboljšanje odnosa.

U četvrtak su se ministri sastali u Briselu kako bi potpisali plan, nazvan "Koncept odvraćanja i obrane u euroatlantskom području".

Prema riječima glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, to je dio napora da se "nastavi jačati naš savez boljim i moderniziranim planovima".

Također je dogovoren fond od milijardu američkih dolara za osiguravanje početnog finansiranja za razvoj novih digitalnih tehnologija.

Dužnosnici bloka insistiraju da ne vjeruju da je napad neizbježan, ali da se u svakom slučaju isplati pripremiti. Kao dio plana, NATO trupe bi se borile protiv ruskih snaga i u Baltičkoj regiji i na Crnom moru.

Borbeni planovi također se fokusiraju na nekonvencionalno ratovanje, uključujući upotrebu nuklearnog oružja, cyber napade, pa čak i sukobe u svemiru, javlja Russia Today.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osvrnuo se danas na usvajanje strategije, rekavši da ona pokazuje “da nema izgleda za poboljšanje odnosa s blokom koji su sada na najnižem nivou”.

“Nema mogućnosti dijaloga pod ovim uslovima”, ustvrdio je, rekavši da usvajanje “takvog koncepta od strane NATO-a to još jednom potvrđuje”.