Anders Fogh Rasmussen
0

NATO-u treba efikasan sistem proturaketne odbrane

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Reuters)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Reuters)
NATO treba imati efikasan sistem proturaketne odbrane i uzeti u obzir da u budućnosti može doći do nuklearnih prijetnji ne samo od nekih država, izjavio je u petak ne jednoj međunarodnoj konferenciji u Varšavi glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"U godinama koje dolaze vjerovatno ćemo se suočiti s puno većim brojem država, a možda i s nedržavnim akterima naoružanim dalekometnim raketama s nuklearnim kapacitetom", objasnio je on, prenosi AFP.

"Mislim da NATO-ova politika odvraćanja treba uključiti proturaketnu odbranu. Odbrana funkcionira protiv racionalnih aktera, ali svi akteri s kojima imamo posla nisu racionalni", insistirao je Rasmussen.

"Zbog toga odvraćanje i odbrana treba da idu zajedno i mi imamo obavezu razmotriti opcije proturaketne odbrane", dodao je on.

Sistemi proturaketnih odbrana koji postoje u NATO-u trenutno su sistemi američkog proturaketnog štita koji postoje u SAD-u, na Grenlandu i u Velikoj Britaniji, a treba da se prošire i na centralnu Evropu. Sistem o kojem govori Rasmussen uključio bi američki štit.