Nikolaj Makarov
0

"Američki raketni štit dovest će do utrke u naoružanju"

FENA
Instaliranje američkog protivraketnog sistema u Evropi neizbježno će dovesti do utrke u naoružavanju, ocijenio je u ponedjeljak načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Nikolaj Makarov.

On je rekao da će "američki štit" u Evropi poslužiti kao stimulans "trećim zemljama" za usavršavanje balističkih raketa i njihove bojeve opreme radi jačanja mogućnosti efikasnog prevladavanja protivraketne odbrane.

Makarov je izrazio sumnju kako će moći da se zadrže druge zemlje u okvirima sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja "ako su neke zemlje koje posjeduju nuklearno oružje skrenule s puta razoružanja", prenosi Itar-Tass.

Makarov je ponovio stav Rusije da će pojava sredstava protivraketne odbrane SAD-a prinuditi i Moskvu da preduzima uzvratne mjere, što će "doprinijeti stvaranju nepovjerenja".

Prema riječima Makarova, planovi SAD-a za formiranje globalne protivraketne odbrane (PRO) izazivaju ozbiljnu zabrinutost ne samo Irana, već i Evrope i Rusije, a predstavljaju i predmet "veoma ozbiljnih i oštrih diskusija između Rusije i SAD-a".

Ruski general je rekao kako je Rusija spremna da sarađuje sa SAD u oblasti PRO na ravnopravnoj osnovi i najavio da će u drugoj polovini mjeseca imati sastanak s američkim kolegom, kada će se o tome razgovarati.

"Amerikanci nam predlažu da učestvujemo u stvaranju sistema PRO. Mi treba da shvatimo kako će to izgledati", rekao je Makarov, dodajući da, ako bude potvrđeno da postoji prijetnja od Irana i Sjeverne Koreje, "mi treba u punoj mjeri da učestvujemo u tom sistemu PRO".

Govoreći o novom rusko-američkom sporazumu o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, potpisanom 8. aprila u Pragu, ruski general je naglasio da je u njemu jasno navedena bliska povezanost ofanzivnog i odbrambenog strateškog oružja.

"Povećanje odbrambenog naoružanja neizbježno povlači za sobom povećanje ofanzivnog naoružanja", istakao je Makarov.

On je rekao kako Rusija može da poduzme dalje smanjenje svog strateškog ofanzivnog naoružanja, ali uz priključenje drugih članica "nuklearnog kluba" tom procesu.

Prema njegovim riječima, postoji opasnost da dok SAD i Rusija smanjuju svoj nuklearni potencijal, druge zemlje ga povećaju.

"Znatan nuklearni potencijal imaju saveznici SAD-a u NATO-u, kao i Indija i Pakistan. Naprimjer, Francuska i Velika Britanija imaju po četiri borbeno kompletirane atomske podmornice i avijaciju", rekao je Makarov, dodajući da slijedeća faza treba da bude uključenje svih nuklearnih država u proces ograničenja.

"Potrebno je zaključiti sporazum koji će zaustaviti trku u naoružavanju u cijelom svijetu", izjavio je vodeći ruski general.

Makarov je također naveo da se jedinice raketnih snaga strateške namjene neće reducirati.

"Te snage zadržavaju svoju borbenu sposobnost, između ostalog mobilne raketne sisteme u okviru potpisanog rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja", rekao je ruski general.