Robert Gates
0

"Iran može poslati stotine raketa na Evropu"

FENA
Robert Gates (Foto: AP)
Robert Gates (Foto: AP)
Iran je u stanju da napadne Evropu s "desecima ili čak stotinama" raketa, što je navelo Sjedinjene Američke Države da razmotre svoj sistem proturaketne odbrane, izjavio je u četvrtak američki sekretar za odbranu Robert Gates.

Bijela kuća je odlučila u septembru zamijeniti plan proturaketnog štita u Evropi, koji je trebalo da odgovori na prijetnju od iranskih raketa dugog dometa, sistemom koji bi više štitio njene saveznike iz NATO-a od balističkih raketa kratkoga i srednjeg dometa.

"Jedan od elemenata koji je doprinio ovoj odluci je svijest o tome da ako Iran izvede raketni napad na Evropu, neće se raditi o jednoj ili dvije rakete", kazao je Gates prilikom saslušanja u Senatu, prenio je AFP.

"Prije bi se radilo o salvi, desecima ili stotinama raketa", kazao je on i dodao da podržava novi plan "koji može da zaštiti naše trupe, naše baze, naša postrojenja i naše saveznike u Evropi".

Gates i američka državna tajnica Hillary Clinton pokušali su u četvrtak uvjeriti Senat kako novi sporazum START o nuklearnom razoružanju neće oslabiti planove za proturaketnu odbranu Sjedinjenih Američkih Država.

Novi sporazum START je predvidio velike redukcije američkih i ruskih nuklearnih arsenala. Rusija je ipak zadržala pravo da se povuče iz sporazuma ako Washington nastavi s razvijanjem proturaketnih sistema u istočnoj Evropi na način koji ne bi odgovarao Moskvi.