Svijet
0

NATO spreman braniti Tursku od Rusije

Klix.ba
Jens Stoltenberg Foto: EPA
Jens Stoltenberg Foto: EPA
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je Savez spreman poslati trupe na jug Turske ukoliko ruski avioni, koji izvršavaju zračne napade u Siriji, nastave prodiranje u turski zračni prostor.

"NATO je spreman i sposoban odbraniti sve svoje članice od svih mogućih prijetnji. Posebno se to odnosi na rusko zadiranje u zračni prostor jedne naše članice. Već smo započeli proces povećanja naših kapaciteta i spremnosti za brzo djelovanje na jugu Turske", kategoričan je bio Stoltenberg

Naime, ruski avioni su prilikom jedne misije na teritoriji Sirije prešli u turski zračni prostor, što iz NATO-a smatraju provokacijom. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Rusiju da njene vojne akcije ugrožavaju i trgovinske veze dviju zemalja.

"Mi gas možemo potražiti i negdje drugo, a nisam siguran ni da li ćemo Rusima nastaviti gradnju nuklearne elektrane koju grade u našoj zemlji", rekao je turski predsjednik.

Također, Turska je opozvala i svog ambasadora u Moskvi, a kako je navedeno, zbog "opasnog i namjernog zadiranja u turski zračni prostor".

Američki State department tvrdi kako ruski napadi nisu usmjereni ka terorističkim grupama kao što su IDIL i Al-Nusra front, nego ka "umjerenim pobunjenicima koji se bore protiv Assadovog režima".

Također, smatra kako je namjera Moskve u ovom slučaju formiranje koalicije usmjerene protiv "Američko-arapske koalicije" koja bombarduje položaje tzv. Islamske države. Ovu koaliciju, kako tvrdi State department, trebali bi činiti Rusija, Iran i Irak.