Vježba Stadfast Defender
30

NATO sprema jednu od najvećih vojnih vježbi od Hladnog rata - cilj odbijanje napada Rusije

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija će blizu 20.000 vojnika na jednu od najvećih vojnih vježbi NATO saveza od Hladnog rata u kojoj će alijansa vježbati odbijanje invazije ruskih snaga.

Osoblje vojske, mornarice i RAF-a biće raspoređeno u vježbu Stadfast Defender u kojoj će učestvovati 31 zemlja u pokušaju da se pruži "bitna sigurnost protiv pretnje" Vladimira Putina, reći će ministar odbrane Velike Britanije Grant Shapps u govoru u ponedjeljak, prenosi Sky News. Ministar odbrane će također upozoriti da Zapad stoji na "raskrsnici".

Shapps će iznijeti svoju viziju o tome kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odbiti potencijalne prijetnje jer su saveznici i dalje zabrinuti zbog opasnosti koju predstavlja Kremlj, jer se rat protiv Ukrajine sada približava drugoj godini.

Kako prenosi pomenuti izvor, od Shappsa se očekuje da kaže:

"Mi smo u novoj eri i moramo biti spremni da odvratimo naše neprijatelje, spremni da predvodimo naše saveznike i spremni da branimo svoju naciju, kad god dođe poziv. Danas naši protivnici užurbano obnavljaju svoje barijere, stari neprijatelji su oživljeni, borbene linije se povlače, tenkovi su bukvalno na ukrajinskom travnjaku i temelji svjetskog poretka su uzdrmani do srži. Stojimo na raskrsnici".

Oko 16.000 britanskih vojnika s tenkovima, topništvom i helikopterima bit će raspoređeno širom istočne Evrope počevši od sljedećeg mjeseca kao dio vježbe.

Kraljevska mornarica će rasporediti više od 2000 svojih pripadnika s osam ratnih brodova i podmornica, dok će više od 400 marinaca biti poslano u Arktički krug.

RAF će koristiti borbene avione F-35B Lightning i promatračke avione Poseidon P-8.

Obrambeni izvori rekli su da će vježba biti priprema za invaziju neke države članice NATO-a od bilo kojeg agresora, pri čemu se smatra da glavne prijetnje dolaze od Rusije i od terorizma.