Svijet
0

NATO saopćio da je greškom ubio civile u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko civila je ubijeno a nekoliko ranjeno u zračnom napadu međunarodnih NATO-ovih snaga (ISAF) u Afganistanu, u južnoj pokrajini Helmand, uporištu talibanskih pobunjenika, saopćio je u subotu ISAF, ali nije precizirao broj žrtava.

„Afganistanski civili ubijeni su u petak slučajno u okrugu Naw Zad, u pokrajini Helmand“, precizirao je ISAF u saopćenju.

Cilj NATO-ovih aviona bila su dva vozila za koja se sumnjalo da voze talibanskog šefa i njegove saradnike, ali je kasnije otkriveno da je riječ o civilima, pojasnio je NATO i dodao da je otvorena istraga.

Afganistanske vlasti su optužile NATO da je ubio 70 civila, od kojih 11-ero djece, u nekoliko bombardiranja od kraja februara u istočnoj pokrajini Kunar, uporištu pobunjenika u pograničnoj oblasti s Pakistanom.

ISAF je priznao da je ubio devet civila u jednom od njih, ali nije potvrdio radi li se o djeci, te da je u jednom drugom povrijedio devet civila.

Gubitak civila je razljutio afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, koji je polovinom marta tražio od NATO-a da prekine s vojnim operacijama u zemlji kako bi se izbjeglo ubijanje civila.

Ujedinjene nacije su saopćile da je prošle godine u Afganistanu poginulo najmanje 2.777 civila, što je rekordan broj od početka rata u ovoj zemlji 2001., a da su talibani odgovorni za većinu tih žrtava.

Kaolicijske snage u Afganistanu pokušavaju ugušiti pobunu talibana prije predaje sigurnosnih dužnosti afganistanskim snagama, koje je planirano da se obavi do kraja 2014. godine.