Svijet
0

NATO ponovo uvodi "crveni telefon" s Rusijom

FENA
NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju s ruskim vojnim vrhom, pišu njemačke novine Frankfurter Algemaine Zeitung, pozivajući se na izvor u Alijansi.

Njemački list tvrdi da će direktan kontakt s Moskvom imati glavnokomandujući snagama NATO-a u Evropi i predsjednik vojnog komiteta Alijanse, i vjeruje se da će "crveni telefon" biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi s druge strane - u Moskvi, prenosi agencija Sputnjik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier zbog porasta napetosti u svijetu izazvane ukrajinskom krizom. On je predložio da se uspostavi direktna veza dvije komande kako bi se spriječio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Steinmeier se smatra pristalicom umjerenog odnosa prema Rusiji, i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se na dugi period izoluje Rusija, kao i njegov govor protv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da prije toga treba provjeriti kako se ispunjava sporazum iz Minska.

To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije.

Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, nazvana je "crveni telefon" i bila je uspostavljena i u vrijeme Karipske krize 1962. godine kada je svijet zaista bio na rubu nuklearnog rata.