{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO otvara šest komandnih centara u Istočnoj Evropi: Šalje se upozorenje Rusiji

A
30.1.2015. u 21:10
3
66
NATO otvara šest komandnih centara u Istočnoj Evropi: Šalje se upozorenje Rusiji
3
NATO otvara šest komandnih centara u Istočnoj Evropi: Šalje se upozorenje Rusiji
NATO će u predstojećim mjesecima formirati komandne centre u šest država Istočne Evrope.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u okviru plana za reakciju na posljednje akcije Rusije izjavio da će komandni centri s oko 5.000 vojnika činiti lanac centara za najavljene snage za brzo reagovanje.

"Šireći nemire, nasilni ekstremizam je na našim granicama, na sjeveru Evrope. Rusija na istoku koristi vojnu silu da aneksira Krim, destabilizira istočnu Ukrajinu i zastraši susjede", rekao je Stoltenberg.

Ministri odbrane NATO-a sljedeće sedmice će razmatrati detalje ovog plana.

Zamišljeno je da centri u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Latviji, Litvaniji i Estoniji omoguće vezu između NATO-a i oružanih snaga tih zemalja.

Američki mediji navode kako komandni centri imaju za cilj da upozore Rusiju i potvrde uvjeravanje saveznicima u NATO-u koji su sve nesigurniji poslije akcija Rusije u Ukrajini.

U svakom komandnom centu u šest istočnoevropskih zemalja bit će oko 50 vojnih lica iz zemalja članica NATO-a. Stoltenberg je tražio od članica NATO-a da povećaju izdvajanja za odbranu.

Planirano je da komandni centri budu otvoreni 2016. godine kada bi trebalo da budu operativne nove snage za brzo reagovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: