Širenje alijanse
19

NATO odobrio formiranje dva nova vojna štaba u Evropi, kao štit protiv Rusije

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
NATO saveznici u srijedu su podržali planove za dva nova vojna štaba koja bi štitila Evropu u slučaju sukoba s Rusijom, polažući temelje za najveće širenje alijanse u decenijama.

U nadi da će osnažiti faktor odvraćanja Rusije, ministri odbrane NATO-a usuglasili su se da stvore atlansku komandu i logističku komandu kako bi pomogle u bržem odgovoru na prijetnje u Evropi, saopćili su zvaničnici.

"To je od vitalnog značaja za našu transatlansku alijansu. Riječ je o tome kako prebaciti snage preko Atlantika i kako pomjerati snage preko Evrope", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

O troškovima neće biti raspravljano do 2018., ali dvije nove regionalne baze imaju široku podršku i pokazuju usmjerenost NATO-a na tradicionalni zadatak odbrane svoje teritorije nakon kampanja van svojih granica na Balkanu, u Libiji i Afganistanu u posljednjim godinama.

Njemačka želi da bude sjedište logističke komande, tvrde diplomati, uzimajući u obzir njenu stratešku lokaciju preko centralne Evrope što omogućava brze pokrete opreme i osoblja preko granice u slučaju sukoba.

Pomorske zemlje kao što su Portugal, Španija, Francuska i Sjedinjene Države mogle bi biti sjedište atlanske komande, saopćili su diplomati, naglašavajući da nikakva odluka još nije donijeta, prenosi Reuters.