Svijet
0

NATO nudi mirovne snage Izraelu i Palestincima

FENA
Benjamin Netanyahu i Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu i Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ponudio je mirovne snage Izraelcima i Palestincima ako obje strane to zatraže u okviru mirovnog sporazuma.

Rasmussen je u srijedu uvečer na godišnjoj konferenciji o sigurnosti u Herzliyi, pokraj Tel Aviva, precizirao da će NATO intervenirati ako budući mirovni sporazum bude prekršen ili objema stranama bude potrebna pomoć.

Do tada se ''NATO neće umiješati u bliskoistočni mirovni proces i ne traži ulogu u njemu'', kazao je Rasmussen, prenose svjetske agencije.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da je Netanyahu s Rasmussenom raspravljao o širenju suradnje između alijanse i Izraela, ali nije objelodanio da li bi Izrael prihvatio Rasmussenovu ponudu.

Netanyahu, inače, insistira na strogim sigurnosnim jamstvima u svakom mirovnom sporazumu, podsjeća agencija Associated Press.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je najavio da bi pristao na raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga na ograničeno vrijeme u budućoj palestinskoj državi.

Rasmussen je također upozorio na važnost obnove bliskoistočnih pregovora za regionalni mir i sigurnost jer nemaju ''sve vrijeme ovog svijeta''. Bliskoistočni pregovori su u zastoju još od kraja septembra.

Osvrćući se na proteste u Egiptu, on je istaknuo neophodnost da ta zemlja ostane umjerena snaga u regiji. ''Skoro 30 godina Egipat je igrao ključnu ulogu umjerenjaka u regiji. Važno je za sve nas da to ostane snaga za mir i stabilnost, "ocijenio je šef alijanse koju čini 28 zemlja Evrope i Sjeverne Amerike.

''Nemam iluzija o ulozi NATO-a u pružanju sigurnosti u regiji. NATO ne može riješiti sve probleme i nikada nije namjeravao to činiti'', kazao je Rasmussen učesnicima konferencije, naglasivši da mir i stabilnost mogu doći samo unutar regije, ali je dodao da do sveobuhvatnog bliskoistočnog mirovnog sporazuma to izgleda kao utopija.