|

NATO nudi mirovne snage Izraelu i Palestincima

NATO nudi mirovne snage Izraelu i Palestincima
0
F
FENA
10.2.2011. u 12:22
0
komentara
0

dijeljenja
NATO nudi mirovne snage Izraelu i Palestincima Benjamin Netanyahu i Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ponudio je mirovne snage Izraelcima i Palestincima ako obje strane to zatraže u okviru mirovnog sporazuma.
Rasmussen je u srijedu uvečer na godišnjoj konferenciji o sigurnosti u Herzliyi, pokraj Tel Aviva, precizirao da će NATO intervenirati ako budući mirovni sporazum bude prekršen ili objema stranama bude potrebna pomoć.

Do tada se ''NATO neće umiješati u bliskoistočni mirovni proces i ne traži ulogu u njemu'', kazao je Rasmussen, prenose svjetske agencije.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da je Netanyahu s Rasmussenom raspravljao o širenju suradnje između alijanse i Izraela, ali nije objelodanio da li bi Izrael prihvatio Rasmussenovu ponudu.

Netanyahu, inače, insistira na strogim sigurnosnim jamstvima u svakom mirovnom sporazumu, podsjeća agencija Associated Press.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je najavio da bi pristao na raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga na ograničeno vrijeme u budućoj palestinskoj državi.

Rasmussen je također upozorio na važnost obnove bliskoistočnih pregovora za regionalni mir i sigurnost jer nemaju ''sve vrijeme ovog svijeta''. Bliskoistočni pregovori su u zastoju još od kraja septembra.

Osvrćući se na proteste u Egiptu, on je istaknuo neophodnost da ta zemlja ostane umjerena snaga u regiji. ''Skoro 30 godina Egipat je igrao ključnu ulogu umjerenjaka u regiji. Važno je za sve nas da to ostane snaga za mir i stabilnost, "ocijenio je šef alijanse koju čini 28 zemlja Evrope i Sjeverne Amerike.

''Nemam iluzija o ulozi NATO-a u pružanju sigurnosti u regiji. NATO ne može riješiti sve probleme i nikada nije namjeravao to činiti'', kazao je Rasmussen učesnicima konferencije, naglasivši da mir i stabilnost mogu doći samo unutar regije, ali je dodao da do sveobuhvatnog bliskoistočnog mirovnog sporazuma to izgleda kao utopija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.