|

"Podjela Kosova nije opcija"

"Podjela Kosova nije opcija"
0
F
FENA
21.1.2011. u 11:47
2
komentara
0

dijeljenja
"Podjela Kosova nije opcija" Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da podjela Kosova nije opcija međunarodne zajednice, poručivši da buduće kosovske institucije treba da budu odgovorne i odmjerene.
U intervjuu prištinskom listu Koha Ditore, Rasmussen je poručio da NATO ostaje glavni garant mira na Kosovu i da je prerano da se govori o učlanjenju Kosova u NATO i da snage sigurnosti Kosova nisu vojska.

"Iz sigurnosnog ugla, što je i dio koji se odnosi na NATO i KFOR, ono što očekujemo, a možda je bolje da kažem i što tražimo od kosovskog rukovodstva, jeste da nastavi sa savremenim i konstruktivnim pristupom", rekao je Rasmussen.

On je rekao da smanjenje vojnog prisustva NATO-a nikako neće ići na štetu sigurnosti stanovništva i stabilnosti i da Alijansa, ma koliko mali broj vojnika bio prisutan, ostaje glavni garant mira i stabilnosti Kosova.

Rasmussen je izrazio uvjerenje da će izvjestilac Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Dick Marty, ukoliko posjeduje dokaze za svoje optužbe (o zločinima, korupciji, trgovini drogom i ljudskim organima), iznijeti ih pred odgovarajućim zvaničnicima.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...