Napadi u nedjelju
0

NATO negira da je Gadafi bio meta napada u Tripoliju

FENA
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)
NATO je u utorak negirao da mu je meta bio pukovnik Moamer Gadafi kada je u nedjelju bombardirao ured u njegovoj rezidenciji, u sektoru Bab Al-Aziziya, u predgrađu Tripolija.

NATO-ova misija u Libiji je da štiti civilno stanovništvo, a ne da mijenja režim, izjavio je zapovjednik NATO-ove misije u Libiji kanadski general Charles Buchard.

Prema generalu Buchardu, meta nedjeljnih napada bio je komunikacijski centar smješten u Gadafijevoj rezidenciji koji je korišten za napade na civile.

NATO-ova misija nije da gađa "osobe", naglasio je kanadski general. "Radi se o tome da treba prekinuti nasilje nad stanovništvom", rekao je.

"Gadafi nije bio u prostoriji kad je bomba pala na zgradu, jer smo ga vidjeli na televiziji dan nakon zračnog napada", rekao je on novinarima na videokonferenciji iz glavnog štaba smještenog u Napulju (u Italiji).

"Ne prođe nijedan dan a da ne vidim da Gadafijeve snage provode nasilje nad muškarcima, ženama i djecom", rekao je general Bouchard. On je optužio libijski režim da koristi civile kao živi štit od NATO-ovih udara.

"Naša misija je tu da ovo zaustavi", rekao je on.

"Naša misija je da stvorimo uslove za uvođenje diplomatije, dijaloga, kao i da stvorimo uslove koji će omogućiti libijskom stanovništvu da ono samo može odlučivati o budućnosti svoje zemlje", dodao je general.