George Bush
0

"NATO će braniti Hrvatsku i Albaniju od bilo koje prijetnje"

FENA
U Bijeloj kući je američki predsjednik George W. Bush u petak uvečer potpisao dokument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO savezu.

Učlanjenje Hrvatske i Albanije u NATO povijesni je korak – kazao je predsjednik Bush na početku svečanosti.

"Današnjom svečanošću proslavljamo dvije mlade demokratije koje teže k preuzimanju novih odgovornosti u vremenima terorizma i ratova. Jačamo američko partnerstvo sa zemljama koje su se svojedobno i same nalazile u okovima komunizma i predstavlja nam zadovoljstvo što činimo velike korake izražavajući dobrodošlicu narodima Albanije i Hrvatske u najveći savez za slobodu koji je svijet ikad imao."

Ovim riječima je američki predsjednik započeo govor na svečanosti u Bijeloj kući na kojoj je potpisao dokument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO savez.

U prisustvu glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Jaapa de Hoopa Scheffera, ambasadora Hrvatske i Albanije u Sjedinjenim Državama, te oko 200 uzvanika, američki predsjednik je rekao da je ulazak Hrvatske i Albanije i savez povijesni korak za jugoistočnu Evropu.

Bush je naglasio da će Sjedinjene Države i saveznici biti zajedno u obrani ostalih članica NATO saveza: “Sjedinjene Države i NATO saveznici bit će ujedinjeni u obrani članica saveza. Kada se Hrvatska i Albanija i službeno priključe savezu, vaši ljudi trebaju znati da ukoliko bilo koja zemlja bude prijetnja vašoj sigurnosti svi članovi našeg saveza bit će na vašoj strani.”

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer, prenosi VoA, bio je iznimno zadovoljan zbivanjima u Bijeloj kući: "Sada smo učinili veliki korak naprijed prema ulasku u savez Hrvatske i Albanije, dvije zemlje koje su pokazale, i riječima i djelima, da su voljne i sposobne preuzeti odgovornosti učlanjenja u NATO. Ove dvije zemlje će biti i primjer za zemlje evropskog jugoistoka, pokazujući kako se može prevazići prošlost. Obje su zemlje primjer za ostale zemlje koje ohrabrujemo da krenu istim putem."

I Hrvatska i Albanija očekuju da postanu članice NATO saveza na samitu u aprilu iduće godine. Do sada je Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije ratificiralo osam zemalja, a to moraju učiniti sve članice NATO saveza, njih 26, da bi im se Hrvatska i Albanija mogle pridružiti u proljeće iduće godine.