Anders Fogh Rasmussen
0

"NATO će braniti civile i treba mu još aviona"

FENA
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen obećao je u četvrtak da će Alijansa braniti civile u Libiji "koliko bude potrebno“, ali je ocijenio da joj treba još aviona.

NATO će nastaviti s operacijama „Ujedinjena zaštita“ u Libiji "koliko to bude potrebno“, izjavio je on nakon radnog ručka ministara vanjskih poslova Atlantskog saveza posvećenog libijskoj krizi.

"Sve ćemo učiniti kako bismo zaštitili civile, i ne samo na riječima nego i na djelu“, rekao je on i naglasio da je NATO izveo 2.000 misija otkako je 31. marta preuzeo operacije.

On je međutim rekao da Alijansi “treba još aviona za napade na kopnu” kako bi uspješno privela kraju svoju misiju u Libiji.

"Uvjeren sam da će zemlje (članice NATO-a) osigurati sredstva” koja je tražio zapovjednik NATO-a u Evropi admiral James Stavridis", rekao je Rasmussen ministrima.

Francuska i Velika Britanija su saopćile da će tražiti od drugih saveznica da “intenziviraju” zračne napade na trupe Moamera Gadafija tako što će dati dodatne avione i dopustiti im da učestvuju u zračnim napadima.