Prikazano paklo zarobljeništva
0

Natascha Kampusch nakon premijere filma: Stvarnost je bila puno gora

Klix.ba
Natascha Kampusch (Foto: AFP)
Natascha Kampusch (Foto: AFP)
Film "3096", koji pokušava prikazati osam godina života u paklu zarobljeništva Austrijanke Natasche Kampusch, sinoć je imao svoju premijeru.

No, u stvarnosti je Kampusch prošla kroz mnogo gore mentalno, fizičko i seksualno zlostavljanje nego što je to prikazano u filmu.

"Prepoznala sam se u filmu, no stvarnost je mnogo gora. Možda se moja priča može prikazati na filmskom platnu, ali bi to trebao biti horor film", kazala je 25-godišnja djevojka koja je bila zarobljenica Wolfganga Priklopila od desete do 18. godine.

Natascha kaže da u stvarnosti ona nije vrištala iz Priklopilovog podruma kako to film prikazuje. Nije mogla vrištati, jer za to nije imala snage. "Zbog izgladnjivanja, moje tijelo nije bilo u stanju vrištati", kaže ona.

Ipak, nasilje i okrutnost koje je trpjela su donekle tačni. Priklopil je Nataschu zarobio dok je išla prema školi, u Beču 1998. godine, i odveo je u svoju kuću. Osam godina je provela zarobljena u njegovom podrumu odakle je pobjegla 2006. godine.

Priklopil se iste noći ubio, a priča je šokirala svijet.

U filmu "3096" o njenom stravičnom iskustvu, koji je snimljen prema istoimenoj autobiografskoj knjizi, prikazano je kako je Priklopil Nataschu izgladnjivao, mučio je i seksualno zlostavljao.

"Kada igrate stvarni lik, osjećate odgovornost da date malo više. Od početka sam se pitala koliko bih ja patila da sam bila na Nataschinom mjestu", kazala je Antonia Campbell-Hughes, koja je utjelovila Kampusch.

Austrijanka se isprva dvoumila da li da pristane na snimanje filma, ali su je naposlijetku njemački producenti uspjeli nagovoriti.

"Mnogo stvari se promijenilo nakon izdavanja knjige, ali mislim da film donosi novu dimenziju mojoj patnji. Možda mi neki ljudi do sada nisu vjerovali ili su banalizirali cijelu stvar, ali nakon što pogledaju film, promijenit će mišljenje", istakla je Kampusch, piše AFP.