Svijet
4

Nastavljena evakuacija iz Alepa, stotine civila napuštaju grad

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Evakuacija iz istočnog Alepa se nastavila, civili autobusima i vozilima hitne pomoći napuštaju pobunjeničke dijelove sirijskog grada. Najmanje 350 ljudi je napustilo grad kasno sinoć i uputilo se prema drugoj teritoriji koja je pod kontrolom pobunjenika.

Među onima koji su otišli je i sedmogodišnja Bana Alabed, koja je s majkom putem Twittera izvještavala o svim užasima koji se dešavaju u Alepu. Njen odlazak je potvrdio i voditelj grupe za pomoć sirijskim izbjeglicama.

U međuvremenu, hiljade drugih čekaju da napuste Alep. Vijeće sigurnosti UN-a je postiglo kompromis kako bi UN-u omogućilo praćenje operacije. Rusija je ranije odbacila plan za slanje dužnosnika UN-a na istok Alepa, koji su napravili Francuzi, nazvavši ga katastrofom.

Posljednji napori za evakuaciju civila iz pobunjeničkih dijelova grada prekinuti su u petak, ostavljajući civile na različitim dijelovima rute bez hrane i skloništa. Bombardovanje istočnog Alepa ih je ostavilo bez ijedne medicinske ustanove.

Uprkos daljnjim zastojima u nedjelju, autobusi i vozila hitne pomoći ponovo su počeli evakuaciju. Agencija AFP je izvijestila da je pet autobusa stiglo u Khan a-Assal, odakle bi civili trebali otići prema pokrajinama Alepa i Idliba.

Među onima koji čekaju da napuste Alep su i bolesna i ranjena djeca. Neka od njih su prisiljena otići bez roditelja, dok će druga ostati zarobljena.