Svijet
0

Nastavljaju se teški pregovori o formiranju vlasti u Grčkoj

FENA
Lider Radikalno-ljevičarske koalicije SYRIZA Alexis Tsipras je od premijera Grčke Karlosa Papulyasa preuzeo ovlaštenje za formiranje nove grčke vlade.

Radikalno-ljevičarska koalicija SYRIZA je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj osvojila drugo mjesto sa 16,5 posto glasova i žestoki je protivnik memoranduma o mjerama štednje u zemlji te se očekuje da će Tsipras predvoditi ljevičarske partije koje se protive i odbijaju sporazum koji je Evropska unija sklopila s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vezi sa mjerama zaduženja i štednje u Grčkoj.

Tsipras je rekao da je ovo historijski trenutak za ljevičare i njegova lična odgovornost. On je kazao da bi bio mnogo sretniji da su izbori bili drugačiji i da su birači njemu dali veću podršku, jer bi mu tako posao bio olakšan, ali da on poštuje volju naroda i aktuelne rezultate izbora.

Očekuje se da se lider SYRIZA-e Tsipras prvo sastane s liderom Komunističke partije Grčke Alekom Paparigom. Nakon toga Tsipras bi se trebao sastati s liderom Demokratske ljevičarske partije Fotisom Kuvelisom, a potom i s liderima Ekološke stranke zelenih i Partije društvenog razumijevanja.

Saopćeno je da će Tsipras iskoristiti cijeli rok od tri dana za formiranje vlade i da će se sastati i s liderima Nove demokratije i PASOK-a, prenijela je Agencija Anadolija.

Lider Nove demokratije Antonis Samaras je odustao od obaveze da formira vladu, jer su njegovi sastanci s koalicionim partnerima bili neuspješni. Nova demokratija je relativni pobjednik izbora sa osvojenih 18,85 posto glasova i dobio je 108 poslaničkih mjesta u grčkom parlamentu, ali zbog neodlučenih rezultata proteklih izbora sve su prilike da će teško doći do formiranja nove vlade u Grčkoj, mišljenje je političkih analitičara. Špekulira se da bi do ponovljenih parlamentarnih izbora u Grčkoj moglo doći već u junu.