{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka: U nedjelju sudbonosni vanredni parlamentarni izbori

F
5.5.2012. u 08:46
0
0
Grčka: U nedjelju sudbonosni vanredni parlamentarni izbori
0
Grčka: U nedjelju sudbonosni vanredni parlamentarni izbori
Presudan utjecaj na vanredne parlamentarne izbore u Grčkoj, koji će biti održani u nedjelju, 6. maja, imat će nezadovoljstvo birača zbog vladinih mera štednje u protekle dvije godine, a analitičari upozoravaju da bi ishod izbora mogao zemlju da uvede u političku krizu i ekonomski haos.
Skoro 10 miliona građana Grčke s pravom glasa odlučivat će o sastavu novog parlamenta u Atini, koja mora da sprovede reforme, obećane Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu, ocenjuje agencija France Presse.

Sve ukazuje da su male šanse da se formira stabilna vlada, uprkos upozorenju odlazećeg premijera Lucasa Papademosa da će izbori biti odlučujući za budući kurs zemlje u decenijama koje dolaze.

Konzervativna Nova demokratija, koja, sudeći prema istraživanjima javnog mnijenja, ima šanse da osvoji najviše, ali ne i apsolutnu većinu glasova, do sada je odbijala ideju o saradnji sa svojim političkim rivalom - ljevičarskim PASOK-om, kako bi zemlju izveli iz ekonomske krize.

Analitičari smatraju da obje stranke, koje su upravljale zemljom od 1974. godine, treba da budu zadovoljne ukoliko "izvuku" oko 50 posto glasova, što je znatno manje od 80 posto koliko su osvajale na izborima prije ekonomske krize.

Kako istraživanja javnog mnijenja pokazuju, grčki birači su odlučni da na izborima "kazne" dvije najveće stranke u zemlji s obzirom na nezadovoljstvo zbog mjera štednje i činjenicu da su odbili da glasaju na referendumu početkom godine u vezi s nepopularnim planom EU i MMF-a za spasavanje grčke ekonomije.

Time se otvara prostor da tri manje partije - Komunistička KKE, levičarska Siriza i nacionalistička "Nezavisni Grci", ostvare dobar rezultat na izborima. Sve tri stranke su za odbacivanje nacrta plana spasavanja EU i MMF-a, poznatog pod nazivom "memorandum".

Očekuje se da će po prvi put za proteklih 40 godina u grčki parlament uspjeti da uđe neonacistička partija - Zlatna zora, zahvaljujući svojim stavovima o imigraciji i mjerama borbe protiv kriminala.

Na izborima će učestvovati 32 stranke i po svim procjenama bit će prekinuta dominacija dvije vodeće partije. Procjenjuje se da će mjesto u parlamentu izboriti desetak stranaka, odnosno da će osvojiti više od tri posto glasova koliko je potrebno za ulazak u nacionalnu skupštinu.

Prema izbornom zakonu Grčke, stranka koja osvoji najviše glasova na izborima dobija dodatnih 50 mandata u parlamentu koji ukupno ima 300 poslanika, ali analitičari smatraju da ni to neće biti od velike pomoći da zemlja dobije većinsku vladu.

Ukoliko ne bude jasnog ishoda na nedjeljnim izborima, predsjednik Carolos Papoulas ima 12 dana da odredi koja partija ili koalicija ima dovoljnu podršku da formira vladu. Ukoliko do toga ne dođe, Grke čekaju novi izbori, prenosi AFP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: