Oči cijelog svijeta uprte u Grčku
0

Grci odlučuju o ostanku u Eurozoni

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Biračka mjesta otvorena su jutros za druge parlamentarne izbore za posljednjih šest sedmica u Grčkoj, koji se vide kao referendum o finansijskoj pomoći zemlji i budućnosti unutar eurozone.

Lideri EU kažu da će, ako Atina napusti pregovore, to značiti izlazak Grčke iz eurozone, podsjeća BBC. Izbori su raspisani nakon što na glasanju 6. maja nijedna stranka nije ostvarila potrebnu većinu.

Oči cijelog svijeta uprte su danas u Grčku jer se strahuje da bi napuštanje eurozone moglo dovesti do širenja krize na druge članice ove grupe što bi dodatno ugrozilo globalnu ekonomiju.

Teške mjere štednje postavljene su kao uslov za dobijanje dva paketa međunarodne finansijske pomoći, sa prvim paketom od 110 milijardi eura 2010. a drugi 2011. u vrijednosti od 130 milijardi eura.

Glasanje na parlamentarnim izborima obavezno je u Grčkoj sa oko 9,9 miliona Grka sa pravom glasa, navodi Rojters.

Polovina svih glasača starosne je dobi između 18 i 29 godina ili ima iznad 66.

Birališta su otvorena jutros u 7.00, a zatvaraju se večeras u 19.00. Rezultati anketa provedenim na biračkim mjestima biće objavljeni nakon zatvaranja.

Stranke za koje se očekuje da će ući u parlament su Nova demokratija, radikalna ljevičarska Siriza, desničarski Nezavisnki grci, komunistička KKE, Demokratska alijansa desnog centra i ekstremna desničarska stranka Zlatna zora.

Stranke moraju da osiguraju najmanje tri odsto glasova da bi dobile četvorogodišnji mandat u parlamentu. Stranka koja dobije najviše glasova automatski dobija bonus od 50 mjesta pa i najmanja prednost može da igra odlučujuću ulogu u određivanju koja će stranka formirati vladu.