Svijet
0

Nastavlja se istraga ubistva Ane Politkovske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusko državno odvjetništvo priopćilo je u utorak da će se istraga ubistva Ane Politkovske nastaviti sve dok se ne otkriju svi umiješani u taj zločin, javljaju ruski mediji.

"S obzirom na oslobađajuću presudu... u slučaju ubistva Ane Politkovske izjavljujem da će se istraga nastaviti sve dok se ne utvrde istina i identitet svih umiješanih u taj zločin, uključivo počinitelja i naručitelja ubistva", rekao je glasnogovornik odvjetništva Vladimir Markin.

Moskovski sud oslobodio je u četvrtak krivnje trojicu muškaraca optuženih da su pomagali pri ubistvu Ane Politkovske koja se bavila istraživačkim novinarstvom i kritički pisala o politici Kremlja. Dan prije porota je jednoglasno zaključila da državni odvjetnici nisu uspjeli dokazati krivnju optuženika.

Braća Džabrail i Ibrahim Mahmudov oslobođeni su krivnje da su pomagali pri ubistvu, a bivši policijski časnik Sergej Hadžikurbanov oslobođen je krivnje za organiziranje zločina.

Ana Politkovska, novinarka Novaje Gazete koja je pisala o ratu u Čečeniji i kršenju ljudskih prava, ubijena je u oktobru 2006. pred svojim stanom u Moskvi.

Sudac Jevgenij Zubov donio je odluku da se slučaj vrati istražnom odboru u državnom odvjetništvu te odredio rok od 10 dana za podnošenje žalbe na presudu.

Ubistvo nagrađivane 48-godišnje novinarke, oštre kritičarke režima predsjednika Vladimira Putina, koja je poglavito pisala o kršenju ljudskih prava tokom dvaju ratova što su ih Rusi vodili u Čečeniji ranih 90-ih, izazvalo je osudu Zapada i povećalo zabrinutost za sudbinu novinara u Rusiji.