{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nastavit ćemo mirovne pregovore s Grcima"

F
19.4.2010. u 10:39
0
1
"Nastavit ćemo mirovne pregovore s Grcima"
0
"Nastavit ćemo mirovne pregovore s Grcima"
Derviš Eroglu (Foto: AP)
Derviš Eroglu, koji se zalaže za široku autonomiju za kiparske Turke, pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima na sjevernom Kipru i najavio kako namjerava nastaviti mirovne pregovore s kiparskim Grcima.
"Razgovori će se nastaviti zato što želim mir više od onih koji kažu da ga ne želim", rekao je Eroglu u obraćanju pristalicama. "Tražim rješenje zasnovano na realnostima otoka i rješenje s kojim svi možemo živjeti", dodao je.

Prema konačnim službenim rezultatima, objavljenim na web stranicama izborne komisije, dosadašnji premijer sjevernog dijela Kipra Eroglu osvojio je 50,38 posto glasova u odnosu na 42,85 posto koliko ima njegov glavni protukandidat, aktuelni predsjednik Mehmet Ali Talat, prenio je Associated Press.

Rezultati anketa prije izbora davali su prednost Erogluu, koji je nacionalist i zalagao se za nezavisnost turskog dijela Kipra. Talat je pristalica ujedinjenja Kipra i jačanja veza s Evropom.

Kipar je 1974. godine podijeljen na južni, grčki, i sjeverni, turski dio, nakon turske invazije koja je bila odgovor na kratkotrajni puč pristalica ujedinjenja s Grčkom. Pučisti su imali podršku vojne hunte koja je tada bila na vlasti u Grčkoj.

Kiparski Turci su 1983. godine proglasili neovisnu Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Turska.

Kipar je 2004. godine ušao u Evropsku uniju, ali samo 800.000 kiparskih Grka, koji žive na međunarodno priznatom jugu te otočne zemlje, uživa u svim prednostima članstva u EU-u.

Kada su kiparski Turci na prošlim izborima glasali za Talata, nadali su se da će on ujediniti Kipar i tako okončati višedecenijsku međunarodnu izolaciju koja je nametnuta nepriznatim dijelu otoka, ali on nije ispunio obećanja, uprkos višegodišnjim pregovorima sa čelnicima kiparskih Grka, navodi BBC.

Kiparski Turci su razočarani i analitičari smatraju da žele kazniti Talata zbog toga što nije uspio ujediniti Kipar, a najveću korist od njihovog razočarenja mogao bi imati Eroglu, koji ne prihvata federalno rješenje za koje se zalaže međunarodna zajednica, već favorizira labavu uniju dvije suverene države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: