|

NASA objavila uznemirujuće fotografije požara u Amazonu

NASA objavila uznemirujuće fotografije požara u Amazonu
299
A. P.
25.8.2019. u 08:11
59
komentara
299

dijeljenja
NASA objavila uznemirujuće fotografije požara u Amazonu Foto: NASA
Uznemirujući satelitski snimci iz svemira ukazuju na ogromne razmjere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu, koju često nazivaju plućima svijeta.
Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome.

Posljednji požari divljaju već tri sedmice, što je potaknulo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

Foto: NASA Foto: NASA


NASA-ini snimci prikazuju porast vatre i dima u Rondoniji, Mato Grossou i Amazonasu. Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gdje živi više od 20 miliona ljudi.

Ekološke organizacije i istraživači kažu da su vatru najvjerovatnije zapalili ljudi koji su željeli očistiti zemlju kako bi je koristili u poslovne svrhe.

Iz neprofitne organizacije Amazon Watch, koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri postavljali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada.

Foto: NASA Foto: NASA


"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Christian Poirier, programski direktor ove organizacije.

U međuvremenu brazilski predsjednik Jair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...